Familieopstellingen

Familieopstellingen bij Kalma in BathmenFamilieopstellingen is een unieke werkwijze om inzichten te krijgen in problemen en levensvragen. 

Een familiesysteem rust op drie pijlers:

 1. Ieder lid van een systeem (familie) heeft recht om erbij te horen.
 2. Er is een volgorde in ordening, wie het eerst komt gaat voor.
 3. Er moet balans zijn tussen geven en nemen.

Wanneer door wat voor oorzaak dan ook deze ordeningsprincipes in een familie worden verstoord, zal een lid van de familie uit liefde zijn leven onbewust ten dienste stellen om de verstoring goed te maken. Het betrokken lid krijgt vaak voor zichzelf niet duidelijk wat er aan de hand is. Het komt naar voren in gevoelens van: “Ik kom er niet uit” of “ik houd een gevoel van onbehagen” of: “waarom kom ik dit in mijn leven steeds weer tegen”. Via een familie-opstelling kun je hier inzicht in krijgen.

Een opstelling geeft:

 • snel en diepgaand inzicht in de problematiek
 • beweging die zichzelf voortzet
 • embodied leren (voelen in het lichaam)
 • opent nieuwe deuren
 • een nieuwe manier van communiceren
 • contact met een intuïtieve laag.

Tijdens een workshop familieopstellingen kun je zelf een opstelling laten plaatsvinden (beperkt aantal per workshop) of als representant meedoen. Het vervullen van een representantentrol zal je veel inzichten verschaffen in je eigen patronen. Iedere rol waarvoor je gevraagd wordt heeft namelijk een verbinding met je eigen vraagstukken en/of patronen.

Naast familieopstellingen behoren ook loopbaanopstellingen of andere systeemopstellingen tot de mogelijkheden. Heb je vragen over hoe je verder moet in je carrière, weet je niet wat je tegenhoudt om iets nieuws te beginnen, heb je problemen op je werk of privé waar je zelf niet uitkomt of wil je meer weten over een ziekte, dan is een opstelling hierover de mogelijkheid om inzicht te krijgen in patronen en wat stagnerend werkt.

Opstellingen worden regelmatig bij Kalma aangeboden. Het is ook mogelijk voor aparte groepen en eventueel op locatie een aparte workshop te laten plaatsvinden.

Privé-opstellingen

Voor mensen die wegens ziekte of anderszins niet in staat zijn een workshop opstellingen bij te wonen, wordt de mogelijkheid geboden tot een privé-opstelling. Een privé-opstelling kan bij de aanvrager thuis plaatsvinden, in mijn praktijk of op een andere, nader te bepalen locatie.

Eén op één-opstellingen

Voor degenen die niet in een groep een Familieopstelling wil laten plaatsvinden, maar wel graag inzicht wil in zijn/haar familiepatronen, is er de mogelijkheid een één op één-opstelling te doen. In een één op één-opstelling ga je zelf de opgestelde posities verkennen en invoelen.

Online Opstellingen

Voor degenen die de voorkeur hebben om via de moderne media een Familieopstelling te ondergaan, biedt Kalma de mogelijkheid om online een opstelling te laten plaatsvinden. Bij een online opstelling gaan we kijken welke werkwijze het best bij je past. Er kan een opstelling gedaan worden met grondankers (te vergelijken met representanten) waarbij je zelf gaat ervaren wat je bij de verschillende grondankers voelt. Een andere mogelijkheid is een tafelopstelling, waarbij je meer vanuit het je afstemmen op de verschillende aspecten/personen die opgesteld worden via voorwerpen of poppetjes kijkt welke informatie zich aandient. De ervaring leert dat een online opstelling ook veel zichtbaar kan maken.

Training Verdiepingswerk Opstellingen

Gedurende 6 middagen gaan we aan de slag met voorliggende thema’s via opstellingen. Het voordeel ten opzichte van een dag workshop is dat je werkt met een vaste groep en daardoor elkaars processen leert kennen. Iedere deelnemer gaat met het eigen proces aan de slag maar er is ook aandacht voor dat eigen proces in de opstelling van de ander waar je als representant je rol vervuld.

Iedere deelnemer heeft recht op minimaal één eigen opstelling. De cursisten van de jaren 2022 en 2023 gaven aan dat ze veel inzichten en herkenning ervoeren door de opstellingen en ervaringen van de anderen. Ook het werken met en in een vaste groep wordt als een enorme meerwaarde ervaren.

Voor nadere info en opgave: klik hier.

Kosten

Workshop: deelnemen als representant (zonder eigen opstelling) € 45,-. Deelnemen met een eigen opstelling € 95,-. Deze prijzen zijn: per persoon; inclusief koffie/thee met iets erbij en een lunch (indien het een dag workshop betreft).

Privé-opstelling: € 180,- inclusief 1 vaste representant. Indien je gebruik wilt maken van meer vaste representanten dan komt daar € 45,- per vaste representant bij. Neem je zelf representanten mee, dan betaal je per representant € 35,- extra.

Eén op één-opstelling: € 155,- voor maximaal 2 uur. Indien meer tijd nodig is komt er € 10,- per kwartier bij tot een maximum van € 180,-.

Online-opstelling: € 85,-.

Geplande dagen workshops Familieopstellingen

2024

zaterdag 3 februari

zaterdag 20 april

zaterdag 20 juli

zaterdag 14 september

zaterdag 2 november

zaterdag 14 december

  Inschrijfformulier velden met * zijn verplichte velden

  Uw naam*

  email*

  telefoon*

  Adres

  Postcode             Plaats

      

  Ik geef mij op voor de workshop/cursus*

  Uw bericht

  Ervaringen deelnemers

  Werking beloningssystemen: visie vanuit Kalma te BathmenEen opsteller
  Ik heb de workshop Familieopstellingen als heel bijzonder ervaren. Ik had geen idee, ik was zeer verrast en geraakt door alles wat er gebeurde. Het heeft mij kracht gegeven en een zekerder gevoel qua keuzes. De richting die ik uit was gegaan, minder verwachtingen hebben, meer loslaten, is volgens mij de juiste.

  waterval_familieopstellingen_bathmen_kalmaEen opsteller
  Dank voor de enorme gastvrijheid en liefde voor het vak. Terugkijkend op de dag, wat voor mij werd opgesteld en wat mij dat op dat moment heeft gebracht, kan ik zeggen dat het op het moment te simpel leek als ‘oplossing’. Maar nu ik een aantal weken verder ben, zie ik het vooral als onderdeel van het proces waar ik al een tijdje mee bezig ben. Het heeft mij die extra impuls gegeven door te gaan op de ingeslagen weg. De vraag speelt ook niet meer, alleen maar de drive om steeds meer mezelf te laten zien. En dat gebeurt in kleine dingen, maar die opgeteld, degelijk zijn impact laten zien. Ik ben daar heel gelukkig mee. De familieopstelling is een schakel geweest en daar ben ik iedereen die toen meedeed dankbaar voor. Het voelen van de personen in wiens energie ik toen mocht zijn, is ook deze keer een heel interessant aspect geweest. Kortom, ik kan nu pas reageren op wat er gebeurde omdat ik nu pas kan zien en voelen dat er iets is gebeurd.

  Familieopstellingen bij Kalma in BathmenEen opsteller
  Wat een geweldige ervaring. Het was zeer bijzonder en overweldigend de familieopstelling van mezelf maar ook deel te nemen aan die van anderen. Het heeft me zeer geholpen en daar gaat het om, in een warme en liefdevolle sfeer.

  Sandra

  Sociaal Panorama bij Kalma in BathmenEen representant
  Ik heb genoten van de familieopstellingen, de manier waarop het werd begeleid, de locatie, de groep en de gastvrijheid. De verschillende representantenrollen hebben mij veel gebracht. Bijzonder om zelf bezig te zijn met het thema contact en te ervaren dat mijn ziel heel graag contact wil en ook contact kan maken als ze zich uitspreekt en in beweging komt. Wat me tegenhoudt is de angst voor afwijzing, bekend natuurlijk vanuit mijn persoonlijk drama, maar toch ook weer anders door de ervaring in de opstelling en het zien van wat dit met anderen doet en hoe ik zowel mezelf als anderen daarin tekort doe. In liefde is het er gewoon, valt alle oordeel weg, is er acceptatie en op alle fronten contact. Prachtig. Mooi ook om te merken dat ik in daarop volgende dagen veel meer mezelf laat horen en zien en makkelijker contact maak.

  Marja

  stromen_familieopstellingen_bathmen_kalmaEen representant
  Het doen van familie opstellingen bij Cora was een mooie ervaring. Van de wijze waarop zij de opstelling begeleidt/leidt gaat rust uit. Met haar oordeel loze vragen dient ze het proces, waardoor naar boven/buiten komt dat wat er toe doet. Het blijft indrukwekkend om – wanneer je wordt uitgenodigd een rol in te nemen – aan je lijf te kunnen voelen/te ervaren dat wat in het systeem van een ander speelt. Het is fijn op die manier betekenisvol voor de ander  te mogen zijn en tegelijkertijd doet het ook weer wat met jezelf.

  Zelf ben ik ook hulpverlener en bespreek ik gedrag/emoties met mensen, met als doel hun inzicht te vergroten. Het mooie van familieopstellingen is dat emoties gaan stromen, zonder (al te veel verhalen) over “wat was en ging”. In een familie opstelling ervaar je de essentie, ervaar je waar het om gaat. En dat raakt!

  hart_familieopstellingen_bathmen_kalmaEen opsteller
  Over mijn representanten rollen:
  Tijdens, maar zeker ook na het deelnemen als representant voelde ik sterk dat ik een rol van betekenis heb gespeeld in het proces van een ander. Het idee een ander te hebben kunnen helpen gaf een goed gevoel. Daarnaast heb ik ervaren dat als ik bij mezelf bleef en vanuit mijn gevoel acteerde ik gewaardeerd werd door mijn omgeving. Dit sterkte mij in het gevoel van erbij horen en je niet verloren voelen wat raakte aan mijn eigen persoonlijke proces van onzekerheid in bepaalde situaties.

  Over de familieopstelling van mij:
  Erg mooi om te ervaren hoe de zaken die eigenlijk nooit besproken werden tussen mij, ouder, grootouder en overgrootouder (‘het gevoel’) hier juist naar voren te zien komen. Ik heb het als een inzichtelijk proces ervaren waarbij ik mij aan het eind gesterkt voelde door zelf in te stappen op mijn eigen positie en zo kon voelen dat de last die een ieder heeft gedragen door de onuitgesproken liefde voor elkaar geheeld kan worden. De deelnemers, in de rol van representanten, konden eigenlijk allemaal een bepaalde betekenis geven en mij helpen. Dus aan alle representanten: bedankt!!
  Doordat ik dit gedaan heb, merk ik ook dat enkele familieleden zich meer bezighouden met de onbesproken onderwerpen en er meer gesproken wordt over dit thema.

  Ik heb de begeleiding gedurende de dag die je bood (en de steun van enkele ‘vaste’ krachten!) als prettig ervaren. Er was een duidelijke sturing en tijdens de opstellingen kreeg iedere representant goede aandacht om zijn/haar gevoel te kunnen uiten. Dat kwam naar mijn idee het proces ten goede.

  Al met al ben ik erg positief. Ik heb het bij mijn zus ook aangeraden om familieopstellingen eens te onderzoeken. Verder ga ik het nu nog laten bezinken en kijken wat dit mij verder brengt de komende tijd. Wellicht stap ik in de toekomst nog een keer in zo’n proces om weer verdere nieuwe inzichten te krijgen. Ik heb het dus zeker ook als een bijzondere dag ervaren!

  Folkert